ALEGEREA MATERIALELOR AUXILIARE DE INSTALARE A PARDOSELILOR DE LEMN INTERIOARE SI EXTERIOARE

Acestea se aleg in functie de:

  1. Tipul pardoselii ce urmeaza a fi instalata.

  2. Suportul pe care se va instala pardoseala si particularitatile lui.

  3. Durabilitatea dorita pentru pardoseala.

  4. Posibile fenomene negative ce pot aparea in perioada de exploatare.

ALEGEREA PARDOSELILOR DE LEMN INTERIOARE SI EXTERIOARE

Alegerea se face in principal in functie de:

  1. Estetica (dimensiuni lamela si placa, esenta/culoare lemn, prelucrari mecanice, tratamente chimice, finisaje)
  2. Durabilitate (esenta lemnului si duritate, dimensiuni lamela, stabilitate dimensionala in stare nativa si in exploatare, rezistenta la factori de degradare externi precum insecte, ciuperci, socuri mecanice etc., rezistenta  finisajului –  in timp, la zgariere, lumina etc.)
  3. Usurinta in procurare si in instalare
  4.  Intretinere (capacitate de reparare sau refacere, capacitate de schimbare a finisajului etc.)
  5. Cost

ALEGEREA SISTEMULUI DE INSTALARE

Instalarea se poate face in foarte multe moduri. Spunem ca instalarea este optima daca:

  1. Pardoseala va avea estetica dorita.
  2. Durabilitatea va fi cea prognozata de producatori.
  3. Daca va raspunde printr-o degradare minima in caz de schimbare brusca a mediului.
  4. Daca se va face intr-un timp cat mai scurt.
  5. Daca se va face la costuri cat mai reduse.

CONSTATARI, RAPOARTE SI INFORMARI TEHNICE

Acestea sunt materiale scrise care au ca principal scop descrierea comportamentului in timp a unei pardoseli de lemn instalate. Redactarea lor poate fi facuta tinandu-se cont de informatiile tehnice dobandite si recunoscute de patru decenii, de masuratorile electronice sau mecanice facute,  coroborate cu o experienta practica de peste 30 de ani.

Fie ca pardoselile de lemn instalate sunt degradate, fie ca in urma utilizarii au manifestari care nu sunt considerate normale, fie ca sunt susceptibile la degradare  accelerata sub influenta unor  factori externi,  fenomenele pot fi explicate  si astfel pot fi impiedicate deteriorari ulterioare mai mari sau chiar distrugeri. Costurile de timp, bani si confort pot fi micsorate daca se cunosc cauzele care au dus la deteriorare, situatiile riscante ce pot aparea si modul prin care acestea pot fi prevenite sau eliminate.

Documentele servesc la intelegerea mai buna a motivului pentru care pardoseala de lemn instalata nu a corespuns asteptarilor.

Materialele scot in evidenta nu numai cauzele degradarii sau distrugerii unei pardoseli de lemn instalate, ci si modul in care acestea se pot reface cu costuri minime.

 

VERIFICARI ELECTRONICE SI MECANICE

Pentru ca pardoseala de lemn sa aiba estetica dorita, o durabilitate asteptata, o investitie minima si un cost de intretinere nederanjant, avem nevoie de informatii privind caracteristicile suportului si ale mediului unde pardoseala urmeaza sa fie instalata si exploatata. Acestea se obtin prin masuratori electronice si mecanice. In caz ca valorile masurate nu apartin intervalului asteptat, pentru a nu afecta estetica si durabilitatea este nevoie de costuri suplimentare pentru lucrari ce readuc valorile in respectivul interval.